Az automata póráz hátrányai

A legtöbben még ma is az automata pórázt használjak, pedig biztos hogy ők is találkoztak már ennek a készüléknek számos hátrányával.
Akik az automata pórázt választják, többségük a nagyobb szabadság miatt választják azt. Azonban mit sem ér a nagyobb szabadság, ha közben számos veszély merülhet fel. 

Minden kiegészítő vásárlásánál a fő cél, hogy a kutyának a legbiztonságosabb legyen. Nyilvánvalóan mindenki próbálja a számára jól kinéző kiegészítőket megvenni, de manapság már akkora választék van mindenhol és mindenből, hogy bőven előtérbe helyezhetjük a biztonságot, úgy hogy közben más számunkra fontos tulajdonságot is megkapunk. 

Na de, hogy bebizonyítsuk, hogy az automata pórázok igenis megfontolandó választások, íme néhány ok, amiből kiderül az igazság.:

 

Az állatorvosok szerint sok sérülést látnak a visszahúzható pórázokkal kapcsolatban. A leggyakoribbak a nyaksérülések, mivel amikor háziállat futni kezd, azután a tulajdonos megnyomja a pórázon lévő stop gombot, ezzel a kutyát hirtelen visszarántja. Sokszor a kutyák ilyenkor teljes erővel futnak, így jókora erő hat a nyakukra, mikor meg akarjuk állítani őket. Viszonylag gyakoriak a légcső és a gerinc sérülései is ilyen esetben.

A visszahúzható póráz vékony zsinórja elszakadhat - különösen akkor, ha erős kutya van a másik végén. Ha egy erős, nagy méretű kutya teljes sebességgel elkezd futni, a zsinór elpattanhat. Ez nemcsak a kutyát és azt, amit üldöz,  sodorhatja veszélybe, hanem a zsinór visszapattanhat, és így megsérülhet az ember a másik végén.

Ha a városban sétáltatjuk kutyánkat nagyon oda kell figyelni. Az automata pórázzal nagyobb teret tudunk adni kutyánknak, azonban ha egy kis járdán kell őt tartani, akkor bizony nehéz feladatunk lehet. Gondoskodni kell arról, hogy a kutya ne legyen veszélyben, ne rohanjon oda máshoz és ne is akadályozzon mást a közlekedésben. 

Idővel, mint minden hasonló szerkezet ez a fajt apóráz meghibásodhat. Vagy elromlik a stop gomb rajta, vagy szimplán megakad egy bizonyos résznél és nem engedi továbbb a pórázt. A hagyományos pórázoknál nem fordulhat elő ilyen, mivel más alapon működnek. 

Szinte nincs olyan kutyatulajdonos (aki automata pórázt használ) , aki ne gabalyodott volna bele saját maga is a pórázba. De ez még talán a jobbik eset, amikor saját magunkban teszünk kárt. Azonban sokszor előfordul, hogy a kutya más embert akadályoz a pórázzal, aki abba eleshet, megégetheti magát és számos sérülést szerezhet.

Az automata póráz fogantyúi többségében elég nagynak bizonyosulnak, ez által könnyen kihúzhatók az emberi kezekből, ami szökevény kutyát eredményezhet. Ugyanezen a vonalon, ha mi magunk ejtjük le a pórázt, a fogantyú becsapódásának hangja bizony megijesztheti a kutyát. A helyzetet tovább ronthatja ha a kutya elkezd szaladni, a póráz “üldözőbe” veheti, ami még nagyobb félelmet válthat ki. 

 

Egy ilyen pórázzal a kutyád csak azt tanulja meg, hogy ha húzza a pórázt, akkor az hosszabb lesz, tovább futhat.

Ezeket átgondolva érdemesebb lehet a hagyományos pórázt alkalmazni. Aki még nem próbálta ki, ajánljuk tegye meg. Nem fog csalódni benne. Oldalunkon nem csak a kisállat, hanem az ember számára is tökéletes pórázokat találhattok. A bőr anyag rendkívül jó tapintású a gazdik számára is. 

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.