Nyakörv? Hám? -Miért kéne válassz?

Manapság mindenki választani akar a kettő között. Vagy a nyakörv csapatba vagy a hám csapatba tartozik valaki. De miért? Nem kell válassz.
Mind a kettőnek meg van a maga funkciója. 


Néhány tudnivaló a nyakörvről:


A kutya és a nyakörv párban járnak. Ezt úgy lehet elképzelni, mint egy hercegnő a koronája nélkül. A kutyát a nyakörv koronázza meg, az ad neki egy kis pluszt. Nem elég, hogy a kutya sétáltatásánál a  nyakörv lesz a legjobb választás, de e közben öltöztet is. Szinte minden alkalomra találni egy egy nyakörvet, legyen az esküvő, kutya szépségverseny vagy csak szimplán egy mindennapos séta.  

Oldalunkon számos nyakörv közül tud válogatni, akár textil, akár a bőr nyakörv a szimpatikus, de bármit is választ meg lesz elégedve, mivel minden esetben a prémium minőségre törekedtünk. 


Számos esetben előnyösebb hám helyett nyakörvet használni. A hám a kialakítása miatt húzásra ösztönözheti kedvencünket. Mikor a kutya a sétálást már megtanulta, érdemes nyakörvre váltani, mivel meg kell tanulnia a láb mellett, szép tempóban haladni. Nagytestű kutyáknak is ajánlott ilyenkor már a nyakörv, mert a légcsövük erősebb, és kevésbé irritálja őket a szorítás, mint kistestű társaikat.


Kiknek jó a hám?


A hám nem csak az állat nyakán húzódik körbe, hanem egész testét körülöleli. Hámot nem csak kis-, hanem nagykutyádra is ráadhatod. A corspetnél akár XL-es méretben is találsz hámokat a nagyobb kutyáknak. 


  • A fentebb említettük, hogy a séta tanításánál a hámot kellene preferáljuk, viszont ha a kutyát nem tudjuk megtanítani a szép sétára, akkor a kisebb kutyáknál továbbra is használjuk a hámot. Ugyanis az ismétlődő, erős húzásoknál sérülhet a kutya légcsöve, akár a szemére is több nyomást gyakorol. 
  • Autóban történő utazásnál szintén válasszunk hámot, mivel annak rögzítése biztonságosabb a kutya számára. Nagyobb fékezés esetén megrántja a kutyát, és sérülhet annak nyaka/ gerince, ha ilyenkor nyakörvet visel.
  • Továbbá hosszabb túrákhoz, futáshoz, biciklizéshez is a hám a megfelelő választás. 
  • Ha kedvenced bármilyen légzőszervi problémával küzd, mindenképp csak hámmal sétáltasd.
  • Kisebb kutyáknál a hám az ajánlott, mert vékonyabb a nyakuk, ez által könnyebben sérülhet.

Legtöbbször az egyéni preferencia dönt arról, hámot vagy pórázt használ-e valaki a kiképzés során.


Nagyon fontos, hogy a hámot is és a nyakörvet is úgy add fel kedvencedre, hogy két ujjad beférjen az eszköz és a kutya teste közé. Ezzel bizonyosodhatsz meg róla, hogy az nem túl szoros, de nem is tud kibújni belőle.


Végső soron a kutyafelszerelés két kötelező darabja a hám és a nyakörv is. Ne válasszon a kettő között, mivel a kutyának helyzettől és környezettől függően szüksége lehet mind a kettőre. Nézzen szét oldalunkon és válassza ki kutyájának megfelelő darabokat, ne feledje oldalunkon a hámokhoz és a nyakörvekhez passzoló pórázt is talál.

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.