Hogyan tisztítsuk és sterilizáljuk helyesen a kutyánk etető tálját

kutya tál tisztítása

Milyen gyakran mosod ki a kutyád edényét?


Mint ahogy a legtöbb ember, valószínűleg nem elég gyakran.


Akik nem mossák eleget a kutyájuk tálját, ők sem hanyag állattartók, csupán nem tudják, hogy azt igen is folyamatosan tisztítani kell. Hogy ezt hogyan és miért kell? Abba most segítek.


  • A kisgyerekek megérinthetik a kutya tálját, miközben játszanak a földön, majd a szájukba dughatják az ujjaikat – ezért kell bababiztosítani a kutyatálat.

  • A tálban maradt étel darabkák odaszáradhatnak, amit aztán hetekkel később a kutya lenyalhat. Ebben valószínű már igen elszaporodtak a baktériumok.

  • Végül, ha kint eteti a kutyáját, minden ételmaradék, bármilyen kicsi is, nem kívánt vendégeket vonz – például hangyákat!


Rendszeres mosással ezek a problémák elkerülhetők. Szóval miért kockáztatnánk?


Mondanom sem kell, hogy a kutya tál tisztítása sokkal olcsóbb, mint egy állatorvosi út.



Milyen gyakran kell kimosni a kutya edényét?


Sok állatorvos egyetért abban, hogy naponta ki kell mosni a kutya edényét…


  • Kutyatál szárazeledellel – Ha száraz tápot raksz kisállatodnak, a kutyatálat naponta, a nap utolsó étkezése után ki kell mosni.

  • Kutyatál nedves eleséggel – Ha konzervvel vagy nyers hússal etet, a kutyatálat minden étkezés után ki kell mosni és fertőtleníteni kell.

  • Kutya edény vízzel – A kutya vizesedényét naponta egyszer ki kell mosni. Legfőképpen  a vízkő elkerülése érdekében is hasznos.

Azt javaslom, vegyen néhány különböző tálat, hogy legyen kéznél egy tartalék, amíg a többi mosás alatt van. Így éhes kutyájának nem kell megvárnia, amíg kitisztítja a tálkáját az esetleges étel felszolgálása előtt.



Létezik habzsolásellenes, magasított, összecsukható, önadagoló, és még sorolhatnánk. A három legnépszerűbb alapanyag a kerámia, a műanyag (lehetőleg BPA-mentes) és a rozsdamentes acél.


Habár mindenkinek egyéni igényeihez szabottan érdemes vásárolnia, a legtöbb szakértő az acéltányérokat ajánlja, mert ezeket a legkönnyebb tisztítani, törhetetlenek és strapabíróak.

hogyan tisztítsam a kutya tálját

A legfontosabb kérdés pedig: Hogyan tisztítsuk meg a kutya edényét?

Erre két lehetősége van:

 

  1. Kézi mosás

Egyszerűen mossuk el kézzel a mosogatóban a tálat. Bár ez lehet a legmunkaigényesebb módszer a kutya edényének mosására, egyben a leggyorsabb is. Ha a kutyatálat nem mosogatógépben mosható, akkor csak így tisztíthatja meg.


A mosogatószer, amit a saját edényeink elmosásához is használunk az megfelelő a kutya táljának is. Azonban fontos, hogy a szivacs, amit a saját edényeink mosásához használunk, azt tartsuk meg azoknak. A kutya tálját egy másik szivaccsal mossuk át.

Az igaz, hogy az a szivacs utána jól ki lesz mosva, de biztos ami biztos, ne használjuk ugyan azt mind a két célra. 

Tipp: Válasszon egyet a szokásos szivacstól eltérő színben, hogy meg tudja különböztetni őket egymástól.


Továbbá, ha kutyája tálkája műanyag, győződjön meg arról, hogy olyan szivacsot válasszon, ami nem karcolja össze a tálkát– minden horzsolás és karcolás táptalaja a baktériumoknak. A mikrorepedések kiváló búvóhelyet szolgáltathatnak a kórokozók számára.


Miután elmostuk a tálat vagy tegyük félre szárani, vagy töröljük át, hogy biztosan száraz legyen. És már tehetjük is le kisállatunknak. 

 

 

  1. Mosogatógép

Ha nincs ideje vagy kedve a mosással bajlódni, akkor a legegyszerűbb, ha a tálat a mosogatógépbe teszi be. Ez időigényesebb lehet, mint a kézzel való mosás, így ilyenkor tényleg ajánlatos egy másik, pót tálat beszerezni. 

Ne feledje, hogy nem minden kutyatál mosható mosogatógépben. Ügyeljen arra, hogy ellenőrizze a tál mosási utasításait.



Mi van akkor ha az étel maradék nagyon rászáradt?

Áztassuk be!

 

Egy hosszú, forró, szappanos vízben való áztatás elég ahhoz, hogy megpuhítsa és felemelje a rátapadt kutyaeledelt.

Ha elkészült, kézzel mossa ki a tálat, óvatosan dörzsölje meg, hogy eltávolítsa a tálhoz tapadt maradék kutyaeledelt.



A tál sterilizálása:

Egy 2006-os tanulmány kimutatta, hogy még egy szigorú szappanos kézmosás vagy egy mosogatógépben való mosás után is 67% vagy több baktérium (szalmonella) maradt vissza.

A napi takarítás mellett hetente egyszer fertőtlenítsük kutyánk edényét.

 

  • Adjon hozzá ½ csésze normál fertőtlenítő folyadékot egy 3 liter vízhez.
  • Hagyja állni a kutyatálat 10 percig.
  • Távolítsa el és alaposan öblítse le friss vízzel.
  • Hagyja levegőn megszáradni.

A klór alapú fertőtlenítőszerek nem alkalmasak rozsdamentes acél kutyatálakhoz, és rozsdásodhatnak.

 

Tudom, hogy a folyamatos takarítás időigényes és unalmas lehet, azonban gondoljuk kisállatunkra. Ha csak ennyivel megakadályozhatjuk, hogy bármi betegséget elkapjon már megérte nem?  

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.