A macska fülének tisztítása

Először is azzal kezdeném, hogy ez a folyamat nem kötelező minden macskánál, szóval nehogy most valaki nekiálljon elkapja a macskát és csak azért is ki akarja tisztítani a fülét. HAHA


A fontos kérdés:

Minden macskának meg kell tisztítani a fülét?


Nem. Bár fontos szükség esetén megtisztítani a macska fülét, a túlzott tisztítás irritációt okozhat a hallójáratban, és ez fertőzéshez vezethet. A legtöbb macskának egészséges, tiszta füle van, és szinte soha nem kell megtisztítani a fülét.

Amennyiben váladékot, szagot vagy feketés/ koszos színt észlelünk, abban az esetben ajánlott szépen megtisztítani kedvencünk fülét. 



Miért fontos a fül tisztítása?


Ezen felül a tisztítás elsősorban azoknál a macskáknál fontos, akik hajlamosak a fülzsír felhalmozására, illetve a fülgyulladásra. Ilyen esetben a macska fül tisztítása nagyon fontos szerepet játszik a macskája higiéniai szükségleteiben. 
Bár a macskák általában nagyszerűen ápolják magukat, azonban a fül egy olyan terület, amihez még ők sem tudnak kellően hozzáférni.

A macska hallójáratának szerkezete megnehezíti a mélyen a csatornában rekedt anyag eltávolítását tisztítás nélkül. Ez az anyag viszketést és fülgyulladást okozhat, ha nem távolítjuk el.

macska fül tisztítása

Erősen ajánlott a jó minőségű fültisztító használata. Kerülendő a hidrogén-peroxidot vagy alkoholt tartalmazó tisztítószerek használata, mivel azok irritációt okozhatnak a hallójáratban, különösen, ha a csatorna gyulladt vagy fekélyes.
Ne használjunk fültisztítót, mert fennáll annak a veszélye, hogy sérülést okozunk a hallójáratban.  Ez nagyon fontos, mivel annak sérülése süketséghez, egyensúlyi vagy egyéb problémákhoz vezethet. 

 

 

Íme néhány kellék, amire szüksége lehet a tisztításnál.:

Géz

Gézzel tisztítsuk, töröljük le és szárítsuk meg a macska fülének belsejét. Minden gyógyszertárban lehet venni géz darabokat. Használhatunk vattapamacsot, pamut vattakorongot vagy akár törlőkendőt is. 

Egy törülköző

Finoman betekerhetjük ai macskát a törülközőbe „burrito”-ba, de ne feledjük – ne tekerjük be őt szorosan. Ha kéznél van egy törölköző, akkor a felült szárazra törlésénél is hasznos, miután a macska kirázta az oldatot a füléből.

Partner

A macskánktól függően előfordulhat, hogy egy másik személyre is szükség lesz, aki közben fogja a macskát. Addig mi szépen ki tudjuk takarítani a fülét. Azonban ha erre nem találtunk partnert, vagy a macskánk egészen elfogadja ezt a folyamatot, akkor válasszuk a “burritós” megoldást. 

Jutalom

Kínáljunk finomságokat a folyamat során, hogy jutalmazzuk a macskát, és segítsünk neki/nekik pozitív kapcsolatban lenni a fültisztítással.

 

Lépések a macska fülének tisztításához:

 

  1. Kezdjük azzal, hogy óvatosan hátrahúzzuk a fület, töltsük fel az egyik fül csatornát az állatorvos által javasolt tisztító oldattal.
  2. Masszírozzuk a fül tömböt öt -tíz másodpercig, majd hagyjuk, hogy macska felrázza az oldatot.
  3. Tekerjük körbe egy száraz gézzel az ujjunkat, hogy eltávolítsuk a felesleges folyadékot a hallójáratból; és ne aggódjunk, az ujjunk nem tud elég messzire benyúlni ahhoz, hogy kárt okozzunk a kedvencünk fülében.
  4. Ismételjük meg a másik füllel.



Így most már biztosan tudjuk, hogy mikor és kiknek van szükség fültisztításra, és bátorkodjunk mi magunk is ezt megcsinálni. 

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.