Mennyi a normális vízmennyiség a kutyák számára?

víz mennyisége a kutyának                 

 Sokszor felmerülhet bennünk a kérdés: Vajon eleget iszik a kutyánk? Erre a kérdésre nehéz megadni a választ a mindennapos munka és a napi teendők mellett. Ámde ezekben a forró és párás nyári napokon különös odafigyelést igényelne. 


Tudja hát meg mi is a megfelelő vízmennyiség kutyája számára!


Víz nélkül a kutyája teste nem fog megfelelően működni. Esetleges kiszáradáshoz vezethet, amit a száraz, repedezett orr is jelezhet. A hidratált állapot elengedhetetlen a normál testhőmérséklet és a keringés fenntartásához, továbbá segíti az emésztést, a tápanyagok felszívódását, és védi a nyálkahártyát a kiszáradástól. Tudni Illik, hogy a  kutyák testének körülbelül 60%-át alkotja víz, ez szinte megegyezik az emberi test víz tartalmával. 


  • Átlagosan egy csésze 1/8- át kell inniuk testtömeg-kilogrammonként minden nap. Azonban számos tényezőt figyelembe kell venni a mennyiség megállapításánál, mivel ez az egyes körülmények függvényében, illetve a kutya életkorától, testsúlyától változhat. 

  • Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a kutyát konzerv- vagy száraz eledellel etetjük-e. Ugyanis a konzerv 70%-a víz, ez által már folyadékhoz jut a kutya. Éppen ezért ilyenkor körülbelül 70-90 mililiter folyadék szükséges az ételen felül. Ha viszont száraz eledellel etetjük kis kedvencünket, akkor testsúly-kilogrammonként 40-50 milliliter is szükséges lehet.  

  • Egy 10 kg-os kutyának körülbelül fél liter víz az átlagos, normál körülmények között. A kölyökkutyák általában többet isznak, mint a felnőtt kutyák, nekik  kétóránként körülbelül fél csésze ivóvízre van szükségük.

A nyári kánikulában ezek a mennyiségek természetesen növelhetők, bizonyos keretek között. Ilyenkor az emberek szervezete is több vizet igényel, de túlzott vízfogyasztás esetén felboríthatja a szervezet sóháztartását, mindemellett előfordulhat vízmérgezés és vesekárosodás is.


Érdemes naponta 1-szer vagy akár többször is friss/ tiszta vizet cserélni a kutya vizes táljában. Különös odafigyelést igényel a vizes tálka tisztítása is, mivel az állat nyálával és az étellel is érintkezhet. Ez tökéletes hely a baktériumok szaporodásához, éppen ezért ajánlott a nap végén átmosni kevés szappannal és sima vízzel. 


Hacsak az állatorvos nem utasítja, nem szükséges megmérni a háziállat italának pontos vízmennyiségét. Csak győződjön meg arról, hogy kutyája minden nap megfelelő friss, tiszta vízzel rendelkezik. 



Ha viszont kutyája a kelleténél sokkal többet iszik, az egészségügyi problémát jelezhet. Ilyen esetben érdemes lehet felkeresni az orvost!

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.