Miért remeg a kutya? 5 gyakori ok

Sok esetben nem lehet megkülönböztetni, hogy vajon minek következtében remeg kisállatunk. Ez igen aggasztó lehet, főleg ha az egyik pillanatról a másikra alakul ki. Vannak olyan kutyák, akik születésüktől kezdve remegnek, ez náluk teljesen természetes dolog. Az említett születéskori remegés legfőképpen a kisebb kutyáknál jellemző például a Chihuahua-áknál. Ilyenkor még nehezebb megállapítani, hogy mi lehet a remegés oka. 

Az ilyen kutyáknál különös odafigyelést igényel ez a téma, mivel nem mehetnek minden remegésnél az állatorvoshoz. Nekik figyelni kell, hogy kutyájuk produkál e más tünetet is. 


Nézzünk hát 5 okot, amikor a remegés kialakulhat: 

1. Izgalom/ Öröm

boldog kutya

Igen nagy számban a kutyák remegnek, mikor izgatottak, boldogok. Egy elmélet szerint ez az intenzív érzelmek külső megnyilvánulása. Az ilyen típusú remegésnek nincs veszélye, nagy valószínűséggel leáll, ha megnyugszik a kutya. 

A legtöbb esetben ezt a viselkedést figyelmen kívül hagyhatjuk, azonban előfordulhat, hogy kutyád túlizgatottá és hiperaktívvá válik, ha ezt a viselkedést nem korlátozod. Ennek megoldásaképpen jutalmazd a kölyköt a nyugodt viselkedésért, és nézz félre, amikor remegne.

2. Öregség

öreg kutya

Nem ritka, hogy a gyengülő lábizmok remegést okoznak a kutyák életkorával, de a borzongás az ízületi gyulladás vagy az ízületi fájdalom jele is lehet. A remegés egyszerűen a fájdalom miatt jön elő. 

Legsúlyosabb tünet közé tartozik az izomsorvadás. 

Ha észreveszi hogy idősebb kutyája remegni kezd, ajánlatos orvoshoz vinni őt. 

3. Fázás

fázós kutya

Ezt a témát ugyan nem kell agyonmagyarázni, viszont megemlítendő. Nem csak a kutyáknál van ez így, az emberek is hajlamosak remegni ha fáznak. A test így reagál a csökkenő hőmérsékletre és ez által hőt generál. Legtöbb esetben ez  A rövidszőrű vagy aljszőrzettel nem rendelkező fajtáknál fordul elő.

 Ilyenkor nagyon egyszerű a megoldás: 

- tegyünk kisállatunkhoz egy meleg plédet, amire rá tud feküdni vagy bele tud bújni.

- hidegebb időben adjunk állatunkra ruhát. Rengeteg kutyaruha közül lehet már válogatni az üzletekben.

- a kutyaházat télen kibélelhetjük pléddel/ takaróval.

 

4. Stressz/ Félelem

kutya stressz

Ezek az intenzív érzelmek abszolút kiválthatnak remegést bármely kutyánál. Bár a remegés ebben az esetben önmagában nem káros, de a stressz nem jobb a kutyának, mint nekünk embereknek. 

Tehát ha tudjuk, hogy kutyánk a stressz/ félelem miatt remeg, próbáljuk meg lenyugtatni őt. Távolítsuk el a stressz forrását. Számos terápiás játék létezik a megnyugtatásra. Nézzen szét oldalunkon, mivel nálunk is talál erre a megoldásra megfelelő játékot. 

Ha azt észleli, hogy valami következetesen remegő állapotba hozza kisállatunkat, próbálja átirányítani a figyelmét.


5. Betegség

kutya betegségek

Számos betegség jelenléténél remeghet a kutya. Nem mindig azért, mert a remegés egy adott betegség sajátos tünete, néha csak a kutya válasza arra, amit érez. Néhány betegség azonban véglegesen remegést tud okozni.

  • Rázkódás az Addison -kór tünete, ami a mellékvesék alacsony hormontermelése.Ha kutyája ebben a betegségben szenvedne akkor a remegésen kívül más tünet is észrevehető: Hasmenés, fokozott vizeletürítés, étvágytalanság, súlycsökkenés, túlzott szomjúság stb. 
  • A remegés előjöhet, ha a kutya kalciumszintje abnormálisan alacsony. Ezt nevezzük hipokalcémiának. Az enyhe esetekben szenvedő kutyák egyáltalán nem mutathatják betegség jeleit, amíg a kalciumszint veszélyesen alacsonyra nem csökken. A súlyosan alacsony kalciumszint halálos lehet.
  • Reméljük minden kutyatartó tudja, hogy mik azok az ételek/ összetevők, amiktől a kutya mérgezést kaphat, így elkerülve ezek rossz hatását. Azonban ha kutyája szervezetébe alkohol, xylitol, makadám dió és egyéb más mérgező dolog került, akkor bizony a remegés az egyik jellemző tünet.  Az állatok anyagcseréje más, mint az embereké, ezért rájuk teljesen más hatással lehetnek bizonyos ételek. 
  • Általános remegés szindróma (GTS). Fehér remegő kutya szindrómának is nevezik, mivel jellemzően a kisebb fehér kutyáknál szokott jelentkezni. Például: Westie, Máltai selyemkutya és terrier féléken. A tünetek ismétlődő, önkéntelen fej- és test remegés. A remegés nagyon enyhe vagy nagyon súlyos lehet. Az ok viszonylag ismeretlen, de feltételezik, hogy autoimmun eredetű.
Az alkalmi hasmenés vagy étvágytalanság kivételével a legjobb, ha kutyáját elviszi állatorvoshoz, ha ezen tünetek közül bármelyik okozza a remegést.

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.