Teendők, ha a kutyád vihar fóbiában szenved.


Ez egy valós és nem ritka jelenség. Nem csak az embereknél gyakori ez a fóbia, hanem bizony a kutyáknál is. Míg te tudod hogy ilyenkor mi játszódik le és bizonyos keretek között ki tudod zárni, addig a kutyával nem tudod megértetni, hogy ez nem bántja őt és nem kell mitől félnie. 


Kisállataink őseit amikor a vadonban éltek, a viharokat megelőző és kísérő mennydörgések figyelmeztették, hogy veszélyes a szabadban tartózkodni, és jobb, ha minél hamarabb menedéket keresnek. Ez az ösztön továbbra is megtalálható kis kedvenceinkben. 


Miben nyilvánul meg a félelem?


A félős kutya számtalan esetben bemászik a bútorok alá, odabújik hozzád vagy a legrosszabb, rongálhat. A legtöbb esetben már a vihar előtt elkezdődnek ezek a “rohamok”.

Ilyenkor azok a kutyák is ki tudnak fordulni magukból, akik egyébként nagyon jó és nyugodt kutyák. 

Ezt a zavarodott viselkedést követheti nyüszítés vagy ugatás is.

Sok esetben ezt kinövik a kutyák, de van akinél megmarad, sőt rosszabbodhat is. 


Hogyan enyhítheted a kutya félelmét: 


Segíthetünk a kutyát megnyugtatni, ha hagyjuk hogy a közelünkben legyen. Mint a kisbaba az anyukájával. Ők is megnyugszanak ha az anyuka közelében lehetnek, ez ugyanígy van a kutyáknál. Te vagy neki a legjobb barátja, a társa. Ne utasítsd őt vissza, mert ő is mindig kedves/ aranyos veled. 

Ha a kutya a kertben van, ilyenkor nagyon fontos, hogy beengedjük őt a házba. Persze nem véletlen van kint a kutya a kertben, sokan nem szeretik ha a házban van, viszont ilyenkor tegyünk kivételt. Ha beengeded magatokhoz a házba, el tudod kerülni, hogy a nagy rémület közepette elmeneküljön/ elszökjön. Ez olyan mint mikor tűzijáték van, akkor is vidd be kutyádat, mert szegény teljesen meg fog őrülni, és félni fog. Senki nem szeretni a hangos zajokat, ráadásul a kutyák hallása sokkal jobb, mint az embereké, így ők ezeket még erőteljesebben hallják. Figyeljünk erre oda, különösen mivel most augusztus 20-án a vártnál is nagyobb tüzijáték show várható!


A kiskutya egyedül hagyása sem ajánlott. Ők még jobban félnek a vihartól, mint idősebb társaik. Mindenképpen engedjük, hogy velünk legyenek, hogy hamar meg tudjuk őket nyugtatni. 


Különféle nyugtatókat lehet kapni kutyák számára, azonban ez legyen csak a legvégsőbb eset. Ha már semmi nem segít, akkor mérettől és kortól függően adjunk kutyánknak egy kevés nyugtatót. Figyeljünk, hogy csak a kutyák számára kifejlesztett nyugtatót adjuk be nekik. 

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.