A kutya chip fontossága. Egyáltalán van még aki nem adatta be?

Ezúton is reméljük, hogy minden kutyatulajdonos beadatta kis kedvencének a chipet, ha azonban erre nem a válasz, muszáj megkérdezzük, hogy MIÉRT?

A chip nem csupán neked biztosít előnyt, ha elszökik a kutyád, könnyebben találják meg/ vigyék vissza hozzád, hanem bizony négylábú barátodnak is egy nagyon fontos része. Na de mielőtt előreszaladnánk, kezdjük azzal, hogy mit is takar magában ez a kutyachip. 

A mikrochip nem nagyobb mint egy rizsszem. Mint ahogy a képen is látható maga a chip egy üveg kapszulában van benne, amely szövetbarát anyagból készül, ezért nincs káros hatással az állat egészségére. A chipet az állat nyakának a bal oldalán helyezik be a bőr alá. Ez a folyamat cseppet sem fájdalmasabb, mint egy normál oltás. Éppen ezért bódításra rendszerint nincsen szükség. 

 

A chip egy vonalkódot tartalmaz, ami lehetővé teszi a kutyusok azonosítását. Minden menhely, tenésztő, ebrendészeti telep és állatorvosi rendelő rendelkezik mikrochip leolvasóval, sőt akár már te is vehetsz egyet magadnak. így minden befogott kutyát azonnal le lehet ellenőrizni, hogy chipezett-e vagy sem. Minden mikrochip egy egyedi kódot tartalmaz, ezt beültetés után az állatorvos regisztrálja a rendszerbe. 

 

  • Számos tévhit kering, miszerint a mikrochip segítségével leolvasható a kutya helyzete is. Azonban ezt meg kell hogy cáfoljuk, mivel a mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, csak és kizárólag a leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a chipben tárolt számsort. 
  • Továbbá a chipet nem kell kicserélni az idő múlása során, mivel az nem tartalmaz elemet vagy egyéb áramforrást, így tehát csak egyszer kell ezt beadassuk kisállatunknak. 

A chip beültetéséért (magáért a beültetési folyamatért) legfeljebb 3500 forintot kérhet az állatorvos.Továbbá külön díjként számítandó (nem mindenhol) a chip regisztrálása. Ez a legtöbb esetben vagy már benne van az árban vagy kb plusz 2000 ft-ot jelent. 

Előnyök chip meglétekor:


Ki ne szeretné biztonságban tudni kedvencét? 


Bármikor előfordulhat, hogy akár a kertben, akár séta közben vagy ahogy a korábbi blog posztunkban is írtuk, félelem közepette elszökhet a kutyánk. Még a chip előtt sokkal nehezebb volt őket megtalálni. Nem tudhatta senki éppen kinek a kutyáját látta az előbb vagy találta meg az utcán. Mikor elszöktek jellemző volt a csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen töltött idő és még sorolhatnánk.

 Ezt senki nem akarja kis kedvencének. Éppen ezért egy nagyon nagy előnye a chipnek, hogy ha elveszett a kisállatod, minden bizonnyal hamar meg fogod találni. Biztosan lesz valaki, aki elviszi egy állatorvoshoz és ott le tudják olvasni a chip adatait. 

Azonban ez nagyon fontos, hogy a talált állatokat mindig vigyük el állatorvoshoz, aki a jelölés alapján azonosíthatja, így könnyedén értesíthető a gazdája! Így sokkal hamarabb visszakaphatja kisállatát az, aki elvesztette őt. 

Számunkra is igen hasznos lehet a chip, mivel egy esetleges kutyaharapás során elég ha a chipen keresztül ellenőrizzük az oltások idejét és meglétét. Ezzel el tudunk kerülni egy pár felesleges kört a veszettség elleni sorozat oltás miatt.


Biztosan többször láttad már leírva vagy hallottál róla, hogy 2013 óta már kötelező a 4 hónaposnál idősebb kutyáknál a chip megléte. Ha netán bármi ellenőrzés folytán kiderülne, hogy kutyádban nincs chip elhelyezve, akkor bizony azt pénzbírsággal büntetik. Ennek ellenére ne a pénzbírság elkerülése miatt tetess chipet a kutyádba, hanem a számos előny miatt. 

Hozzászólás írása

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a hozzászólásokat jóvá kell hagyni a közzétételük előtt.